14. 10. 2014

Dnes jsem dokončil Maraton schůzek se všemi subjekty v pražském zastupitelstvu.

Od 15.00 schůzka v paláci Charitas na Karlově nám. ve formátu Štěpánek (SZ), Wolf (KDU-ČSL), Plamínková (STAN), viz zde, na straně jedné a Michálek, Profant, Zábranský na straně druhé. Seznamovací povídání a diskuse k formátu spolupráce na příštím zastupitelstvu. Z naší strany akcentována nutnost konsensuálního přístupu a předjednání záměrů (nikoliv až materiálů) s ostatními subjekty v zastupitelstvu. Koalici sestavuje vítěz voleb (ANO), my jsme účast v ní odmítli na základě schválené povolební strategie. Probíráno i téma počtu uvolněných zastupitelů, Zelení kritizují, že to určuje rada a obchoduje se s tím, preferovali by rovněž větší počet a aktivní kontrolu opozicí. Nejpravděpodobnější scénář je koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (33 mandátů, většina 1 hlasu v zastupitelstvu), která bude mít programové prohlášení a zastoupení v orgánech rady. Piráti jako opoziční strana nemají zájem být v radě a nepodpoří její sestavení, nicméně mají zájem být zapojeni do formulace programového prohlášení, a to i s konzultací ostatních politických subjektů.

Od 18.00 schůzka v Poslanecké sněmovně s Martou Semelovou. Ta si podtrhala zeleně v našem obecném programu s čím souhlasí, žlutě, co je jí jedno, a červeně, s čím nesouhlasí. Má to téměř celé zelené. Jinak jsme se bavili o procesech v zastupitelstvu (pí Semelová jde v zastupitelstvu Prahy do 3. období). Pí Semelová mi představila svůj klub a já jsem zase představil náš. Zásadně nesouhlasí s větším počtem uvolněných zastupitelů. Komunisty zatím nikdo neoslovil a nikdo s nimi kromě nás nejednal, zůstávají v opozici.

Jakub Michalek
publikováno: 14. 10. 2014 1:49 permalink