14. 12. 2016

Dnes jsem měl jednání s Radimem Jančurouhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Radim_Jan%C4%8Dura o možnostech spolupráce. Říkal jsem mu, že nás zajímají jeho názory na dopravu protože tvoříme program na volby do PS a experti v této oblasti nám chybí. Vnímá nás pozitivně (má výhrady k Zeleným a Holanovi) a rád pomůže. Nechce se však politicky angažovat. Říkal, že byl neprávem spojován s ANO a to se mu nelíbilo. Je ochoten účastnit se nějakých našich akcí kde bude doprava tématem. Nabízel prostor k prezentaci názorů ve svých tiskovinách (v autobusech a vlacích), zřejmě zadarmo (pokud to bude tématické a ne moc politické). Nyní se snaží vyřešit problém vysokorychlostních tratí. Mají se prý projektovat tratě na 200km/hod, což je zastaralý koncept. Paradoxně je však výstavba tratě pro vyšší rychlosti levnější. Spočívá to v tom, že trať do 200km splňuje i parametry pro nákladní vlaky a nemohou tam být velká stoupání, u vysokorychlostní tratě nad 350km/hod se s nákladní dopravou nepočítá a trať nevyžaduje tolik tunelů a mostů. Lobing za "pomalejší" tratě prý souvisí nejen s penězi na stavbu, ale i s dodávkami lokomotiv, které vyšší rychlost neumějí. Líbí se mu i hyperloop. Řekl mi, že není žádný expert, že jen používá selský rozum a že mě vše o dopravě za dvě hodinky vysvětlí (to byla nadsázka neboť naše jednání trvalo 1,5 hodiny). Řešili jsme pohled na daně, peníze, ekonomiku atd. Je velkým zastáncem transparentnosti a otevřenosti, podporuje svobodný software (používá ve své firmě), chce volnou a férovou soutěž a poctivé podnikání, je proti zákazům a regulacím. Podobně jako já očekává, že dopravu v budoucnu ovládnou autonomní elektromobily, což bude mít značný dopad na veřejnou dopravu a dopravní business a společnost - nebudou potřeba řidiči, osobní vlastnictví autonomního auta ztratí smysl, spíše budou sdílená, atd, atd. Až budu potřebovat řešit konkrétní věci (program atp.) sejdeme se znovu.

Ivo Vasicek
publikováno: 14. 12. 2016 19:38 permalink