20. 2. 2018

Včera jsem měl schůzku s Jaromírem Grégrem - píseckým podnikatelem v realitách, majitelem Technologického centra Písek a bývalým majitele Psychiatrické nemocnice, kterou před nedávnem prodal Penta Hospitals.

Schůzka vznikla z podnětu Jaromíra Grégra jako reakce na diskuzi na webu Písecký svět, která byla k prodeji nejen z mé z mé strany kritická. Chtěl se sejít a vysvětlit důvody tohoto prodeje a obecně se bavit i o reformě psychiatrické péče.

viz.

http://www.piseckysvet.cz/veci-verejne/ ... -nemocnici

Na schůzku jsem pozval také našeho poslance Lukáše Koláříka za jihočeský region a současně člena sociálního výboru sněmovny a Evu Brožovou - zástupkyni Ministerstva zdravotnictví, která má na starost mapování psychiatrické péče v Jihočeském kraji z důvodu blízkosti tématu k jejich agendě.

Sešli jsme se v kavárně Vykulená sova v Písku a otevřelo se téma prodeje psychiatrické nemocnice. Jaromír Grégr vysvětloval, že psychiatrická nemocnice se rozhodl prodat firmě Penta Hospitals z důvodu lepšího zajištění nemocnice a její budoucnosti hlavně kvůli vážnému nedostatku lékařů – psychiatrů a psychologů. Upozornil na tento problém nedostatku těchto odborníků v regionech obecně.

Bavili jsme se obecně také o reformě psychiatrické péče, která má v plánu vytvořit centra duševního zdraví v každém okresním městě ve výhledu 15 – 20 let. Úskalím bude patrně nedostatek finančních prostředků a odborného personálu, který už na pracovním trhu chybí dnes.

Nepadlo nic o tom, že by chtěl po mě nějaký článek nebo „opravující“ reakci v písemné podobě, spíše chtěl mluvit o důvodech prodeje a vyjasnění situace v psychiatrii obecně z pohledu jeho coby bývalého provozovatele psychiatrické nemocnice.

Zbynek Konvicka
publikováno: 20. 2. 2018 13:59 permalink