11. 3. 2018

Dne 8.3.2018 na půdě PSP ČR se uskutečnila schůzka se zástupcem ŽESNAD panem ing. Jaroslavem Tylem. Přítomen byl poslanec Pirátské strany ing. Ondřej Polanský a garant pirátské Dopravy ing. David Witosz.

Téma schůzky bylo obecně nákladní železniční doprava v ČR, potažmo v Evropě a na to navazující problematika železničního uzlu Brno a jeho budoucího uspořádání.

Byly představeny argumenty zástupce ŽESNAD aneb proč je pro nákladní dopravu výhodnější uspořádání ŽUB ve variantě Petrov. Zejména 4 stěžejní argumenty které byly již uvedeny v periodiku ZDOPRAVY.CZ.

Dále obavy z postupu prací, ochromení nákladní dopravy v uzlu Brno v průběhu stavby atd. V mnoha těchto záležitostech Pirátská strana a ŽESNAD zaznamenala průnik a proto do budoucna budou v těchto záležitostech spolupracovat. Ze schůzky vyšel závěr, že v případě tak důležitého evropského uzlu (nejen) v nákladní dopravě, je stěžejní aby uspořádání budoucího železničního uzlu Brno plně reflektovalo potřeby nákladní dopravy v budoucích desetiletích a tedy aby nedošlo k chybnému rozhodnutí které může značně omezit, zkomplikovat a tedy i utlumit nákladní železniční dopravu obecně.

Od zástupců Pirátů bylo přislíbeno, že tyto otázky nákladních dopravců budou položeny na podvýboru pro dopravu a posléze na hospodářském výboru a budeme požadovat aby při finálním rozhodnutí o ŽUB bylo na ně zodpovězeno, byl brán zřetel.

Příloha aneb schéma podvarianty Ab, na kterou argumentuje ŽESNAD

B_02_02_01_DoprSchema cast 03_VAR Ab.pdf