25. 5. 2018

Dne 18. 5. 2018 jsem se v pražském sídle společnosti Vodafone sešel s pány Stonavským, Walasem a Koškem, abych s nimi probral problematiku Data retention s ohledem na paragraf 68 zákona o policii a ústavní stížnost proti zákonům nařizujícím uchovávání provozních a lokalizačních údajů o telekomunikačním provozu podanou v prosinci 2017.

Z diskuse vyšlo na jevo, že Vodafone tyto údaje uchovává pro svoje vlastní účely po dobu alespoň 6 měsíců, takže v případě úspěchu naší ústavní stížnosti nedojde k tomu, že by paragraf 68 zákona o policii přestal fungovat, protože by nebylo, jaké údaje si od operátora vyžádat. Zároveň bylo zdůrazněno, že jiní operátoři mohou tyto údaje pro svoje účely uchovávat jinak dlouho, takže je potřeba se pobavit i s nimi.

Pánové mi dále sdělili svoje znepokojení s připravovanou novelou zákona o vojenském zpravodajství, která je podle nich přímým ohrožením pro český internet tak, jak ho známe.

časopis Čilichilli, informace o plánech na budování infrastruktury pro vysokorychlostní internet v ČR, které po pěti letech nemusejí být aktualizovány, protože se v tomto směru nestalo vůbec nic, a příslib dalších informací ke zmíněné novele zákona o vojenském zpravodajství
příslib pomoci v přístupu na jednání o novele zákona o vojenském zpravodajství, která v budoucnosti proběhnou na půdě Sněmovny
Tomas Vymazal
publikováno: 25. 5. 2018 10:51 permalink