5. 10. 2018

23. 9. jsem se potkal s panem Zdeňkem Majzlíkem, který je známý tím, že už roky bojuje s VZP o hrazení léčebného konopí pro jeho dceru Martinu, která má roztroušenou sklerózu, ze zdravotního pojištění. Řešili jsme možnosti spolupráce, legalizační návrh Pirátů a vyhlídky na jeho prosazení. Citoval jsem udajny problem, ze neexistuje zadna placebem kontrolovana a dvojite zaslepena studie, ktera by prokazovala, ze je konopi nejefektivnejsi lecbou na jakykoliv konkretni neduh. VZP totiz ze zakona musi proplacet to, co je prokazatelne nejefektivnejsi pro daneho pacienta. V pripade roztrousene sklerozy by mely urednikum stacit oci, protoze efekty jsou naprosto jednoznacne, ale kdyz nekdo nechce, tak hleda duvody, takze by se ta studie fakt hodila. Dohodli jsme se, že si v nejbližší době oba zkusíme sjednat schůzku s ministrem zdravotnictvi a premierem, abychom se preptali, jak postupuji nebo v cem potrebuji pomoc. Ja jsem zaroven slibil, ze se znovu sejdu s lidmi, co se v lecebnem konopi angazuji (Sadilek, Kubu, Gabrielova, Kubalek, Voboril, Otipka a dalsi) a vymyslime plan nebo plany jak z toho ven.

27. 9. jsem se potkal s Radkem Hlaváčkem, čechokanaďanem, který v kanadě pěstuje konopí ve velkopěstírně o několika tisících rostlinách, vyrábí z nich CBD a THC extrakty, distribuuje je v Kanadě a do Česka by je chtěl distribuovat taky. Jednal už se SÚKL, tam se dozvedel, ze se ma prihlasit do dalsiho tendru na 5KG. Na to jim řekl, že 5KG je hrozně málo a nemůže se to nikdy vyplatit (stejný závěr, ke kterému já osobně docházím se všemi ostatními lidmi z oboru => Ekloplast na konopi musi tratit, ale ceka, ze trh poroste). Na to mu rekli, ze to ma smulu teda. Proto se rozhodl, ze sem zacne vozit alespon 99.8% CBD extrakty, protoze to, co se prodava na nasem trhu, je redeno treba na 2% a jeste to casto obsahuje ruzne latky, ktere by tam byt nemely: https://kopac.cz/varovani-spotrebitele- ... h-trhu-eu/ Krom toho si nasel konkretni dotacni titul, ktery ma slouzit pro vybudovani laboratore s komercnim zamerem. Tam prisel s pripravenym zamerem na vyrobu THC extraktu a zadal tedy o tu dotaci na vybudovani laboratore. Pani mu tam pry potvrdila, ze vsechno splnuje, ale ze to neni pro nej. Kdyz se ptal vickrat dokola, vyslo najevo, ze proste nezna spravne lidi. Me osobne zadal, abych se zasadil o to, aby SAKL udeloval vice nez jednu licenci na pestovani a zpracovani konopi. Na to jsem mu rekl, ze to stejne uz podle zakona ma SAKL delat a ze to samozrejme chceme uz roky sami od sebe. S mnozstvim zatim nedokazu hnout, protoze SUKL neustale argumentuje nedostatecnou poptavkou. A nedostatecna poptavka je kvuli astronomicke cene, ktera je zase dana tim malym mnozstvim poptavaneho konopi v tendru, cimz se kruh uzavira. Ja jsem se Radka zeptal, jestli nema k dispozici placebem kontrolovane dvojite zaslepene studie o konkretnich lecebnych ucincich konopi. On mi je slibil dodat, protoze pry urcite jsou.

Radek mě obdaroval třemi e-cigaretami a třemi nahradními zásobníky s CBD extraktem, želatinovými 0.25mg CBD nano kostičkami (u kterych mi vysvetlil, proc se vyrabeji nanocastice s CBD) a nejakou dokumentaci k tomu CBD extraktu, ktery je v tech ecigaretach a ktery sem ted zacne vozit ve velkem, protoze je legalni. Prý ať mám představu, jak moc napřed ta Kanada je oproti ČR, kde se drti konopné palice, pečou se v troubě a dávají pacientům v tobolkách k perorálnímu užití, při kterém žaludek víc než půlku účinných látek zničí. Cenu těch věcí odhaduju někde kolem 100 USD. Nejhezčí e-cigo jsem si nechal, zbytek jsem rozdal.
Zaplatil jsem za něj dvě mattonky.
Tomas Vymazal
publikováno: 5. 10. 2018 10:54 permalink