9. 10. 2018

Ahoj, popíšu jednání v Brně zkopčením oficiálního vyjádření, pokud by vás zajímaly detaily, tak se ozvěte.

Po volbách jsme napjatě očekávali, zda nás hnutí ANO (koaliční partner v minulém období a vítěz voleb) osloví k povolebnímu vyjednávání, neoslovilo. Den po volbách jsme se z médií dozvěděli, že staví širokou koalici se všemi stranami v zastupitelstvu, vyjma nás a SPD. V pondělí ráno si nás nakonec hnutí ANO pozvalo k jednání, kde nám nabídlo možnost podporovat vznikající koalici, ovšem bez vlastního zastoupení v radě města, což jsme přirozeně odmítli a smířili se s rolí kritické, ale konstruktivní opozice.

Dnes ráno se však ukázalo, že připravovaná široká koalice nemá ani z daleka tak silnou podporu ostatních stran, jak se mohlo zdát z mediálních vyjádření, když nám byla nabídnuta účast na alternativní koaliční platformě, ve které navíc všechny zúčastněné strany vyjádřily podporu našim programovým prioritám. Tato možnost spolupráce je v souladu s naší povolební strategií a dává nám větší smysl, než nemožnost prosazovat program z opozice, vzhledem k čemuž jsme nabídku přijali a stali se součástí vznikající koalice Občanských demokratů, Lidovců, Pirátů a Sociálních demokratů.

během dne probíhala jednání na téma rozložení rady a hrubého rozdělení gescí, podepsali jsme též dohodu vyjadřující společný zájem pracovat na koaliční smlouvě, s účinností do dne schválení smlouvy (ta pak bude samozřejmě podléhat schválení MS).

Co se týká přijatých a poskytnutých výhod, krom třech kafí a vody fyzicky nic. Pokud jako výhodu považujete i přijatou pozici v rámci vedení města, pak jsme si vyjednali 2 uvolněné posty v Radě a post uvolněného předsedy IT komise.

Tomas Kolacny
publikováno: 9. 10. 2018 22:00 permalink