Místo: KFC na Chodovci
Datum a čas: 7.11.2018, 8:30 - 9:30

- Hned na úvod jednání si vzal slovo pan Sedeke a řekl, že i na jejich straně jsou výhrady ke kompetentnosti některých našich zastupitelů, ale nechtějí nám do toho kecat. Najít shodu na složení Rady bude podle něj běh na dlouhou trať. Dále navrhl odložit debatu o složení rady a bavit se o agendě a připomněl, že na rozdíl od složení Rady se už nyní můžeme bavit o složení výborů. Na konec svého úvodního slova navrhl vytvoření pracovních skupin, které by jednaly odborněji o gescích.
- Prokop vyzval Piráty, aby sdělili novinky z interních schůzek (novinky ohledně vyjednávání)
Jirka - deklarovali jsme, že přineseme návrh koaliční smlouvy a že to plníme. Bereme to jako draft, o kterém se budeme dále bavit
- Prokop se ujišťuje, jestli v tom návrhu počítáme se čtyřkoalicí ve složení Piráti+”Memorandum”
Jirka - ANO :-) potvrzuje a předává deklaraci jednotnosti zastupitelského klubu Pirátů
- Sedeke: "I když se vám to nelíbí, my se cítíme jako jeden subjekt a kdokoliv z nás vám cokoliv řekne, mluví za nás všechny".
- Lepš - Obrací pozornost na to, že v naší deklaraci nemáme konkrétně vyjmenované tři strany “Memoranda” a chce ujištění, že celý náš zastupitelský klub souhlasí s vyjednáváním koalice se všemi stranami “Memoranda”. Dále poznamenává, že to bere tak, že všichni naši zastupitelé souhlasí s vyjednáváním dle naší povolební strategie a připomíná, že před volbami pro ni hlasovalo "jen" 5 našich členů. Na toto téma se otevírá krátká debata jejímž výsledkem je ujištění, že všichni naši členové souhlasí s naší povolební strategií a ztotožňují se s ní s tím, že když se hlasovalo, tak třeba jen někdo nebyl u internetu apod...
- Prokop říká, že má naši povolební strategii detailně prostudovanou a prohlašuje, že “Memorandum” nemá problém ji respektovat
- Sedeke se ptá na naše výhrady proti němu
- Jirka odpovídá, že my jsme neřekli, že on něco provedl nebo se do něčeho namočil. My jsme jen řekli, že pro nás je prioritou do Rady jeden konkrétní člověk a tím je pan Křiváček.
- Sedeke říká, že za 25 let jeho politického působení se ho nikdy nedotkla žádná kauza ani tak, že by si ho PČR předvolala jako svědka a na tom si zakládá. Dodává, že je důležité, aby nikdo nikoho nekádroval.
- Zuzka to komentuje, že jako partneři si musíme říct, kdo je za nás přijatelný ze všech stran a že pokud máme 4 roky spolupracovat, tak si musíme říct, s kým si tu spolupráci dokážeme představit a s kým ne.
- Prokop kouká do našeho návrhu koaliční smlouvy a mluví o výborech
- Jirka poznamenává, že čím více je členů výboru, tím problematičtější je jeho práce a tím menší je jeho efektivita. Dodává, že 9 členů je ještě schůdné a říká, že my si představujeme složení výborů 4 + 5 (2 Piráti a 2 nominanti HPP + 1 zástupce ze všech ostatních stran)
- Sedeke říká, že Výbor je poradní orgán rady, která se jeho doporučeními může řídit a nemusí (čímž snižuje důležitost této role Výboru). Zdůrazňuje druhou vážnou úlohu výboru, kterou je informování zastupitelského klubu o tom, co se řešilo ve Výboru a dodává, že s ohledem na to je dostačující po jednom členu z každé strany (čili 7)
- Jirka kontruje, že pro nás je ideální složení 2 Piráti a 2 nominanti HPP + po 1 z ostatních stran, což reflektuje výsledek voleb
- Prokop mění téma na podmínku schválení hlasování Počtem 7 radních z 9 a ptá se, jestli to platí pro absolutně všechna hlasování Rady
- Jirka odpovídá, že tak bude zaručena jistota, že vše projde hladce a nebudou spory
- Lepš připomíná, že ne vždy se sejde Rada v plném složení a ptá se, co se stane, když třeba 3 členové Rady budou nemocní/na dovolené (apod.). "Znamená to, že Rada nebude v takové situaci usnášeníhodná?", ptá se.
- Jirka odpovídá, že standardně by mělo platit pravidlo 7/9 a v předjednaných případech můžeme domlouvat výjimky
- Prokop se ptá na naše radní s tím, že máme v koaliční smlouvě uvedené 4 a ptá se, kdo má být tím 4. radním (kromě Jirky, Martina Dušky a Zuzky U.)
- Jirka odpovídá, že to záleží na gesci, která nám připadne
- Prokop se ptá, jaké gesce bychom chtěli
- Jirka odpovídá, že Zuzku bychom chtěli jako radní pro školství, Martina pro ŽP a dopravu a Jirka by chtěl mít na starosti otevřenou radnici a digitalizaci
- Sedeke se ptá na kvalifikační předpoklady našich kandidátů pro tyto gesce
- Jirka řekl, že za Martina mluvit nemůže a za sebe shrnul svou praxi a své zkušenosti v oblasti IT, sdílení informací a vyjednávání s různými zájmovými skupinami
- Sedeke říká, že Zuzka vše transparentně napsala na internetu a že ohledně ní je mu vše jasné
- Sedeke komentuje náš požadavek na rozložení sil v Radě slovy, že v něm "odchylují od matematiky dvě položky a to jsou Piráti a ODS" (poukazuje na náš požadavek že ODS bude mít jen jednoho radního a my 4
- Lepš se ptá, jestli máme námi předložený návrh koaliční smlouvy schválený všemi našimi členy
- Zuzka to potvrzuje a jasně říká, že vše, co na vyjednávání předkládáme, je předem schváleno a pokud tomu tak není, tak vždy upozorňujeme, že "to musíme probrat a schválit interně"
- Prokop se ptá, co vše z koaliční smlouvy musí schválit členská základna (upozorňuje, že programové prohlášení rady dělá Rada a tudíž vzniká až po uzavření koalice a zvolení Rady s tím, že my máme programové priority už v koaliční smlouvě)
- Jirka informuje, že v koaliční smlouvě jsou prioritní oblasti a že je jasné, že programové prohlášení rady představuje rada až po svém schválení a zvolení. Proto je v koaliční smlouvě termín, do kterého by k tomu mělo dojít. Dále odpovídá, že členská základna schvaluje finální podobu koaliční smlouvy (tudíž složení koalice, pravidla fungování a programové priority) a dodává, že PKS zde má právo veta a tím pádem je možné, že nám PKS nakonec utne domluvenou koaliční spolupráci.
- Lepš říká, že se musí s naším návrhem koaliční smlouvy seznámit a že jejich připomínky nám sdělí příště
Dále byl předběžně domluven termín dalšího setkání na středu 14.11.2018 od 8:00 do 9:00 na tom samém místě. Na původní návrh Sedekeho byly předběžne domluvené okruhy odborností pracovních skupin: 1. Majetek + investice + finance; 2. ŽP + doprava + územní rozvoj; 3. školství + kultura + sport + sociální věci a zdravotnictví + bezpečnost; 4. otevřená radnice + digitalizace + IT
- Prokop navrhuje veřejnou deklaraci společného jednání s cílem vytvoření koalice
- Jirka říká, že to musí schválit členská základna
- Lepš se ptá, jestli tedy bude nějaký veřejný výstup z dnešního jednání, případně jaký, abychom to zkoordinovali a jedna strana nenapsala něco, co ta druhá pak třeba bude vyvracet.
- Jirka informuje, že máme ještě další jednání a že nějaký konkrétnější oficiální výstup bude moci být nejdříve ve čtvrtek
- Lepš se ptá, jestli budeme návrh koaliční smlouvy předkládat i HPP
- Jirka potvrzuje, že ano a připomíná, že připravujeme 4 různé varianty povolebních situací včetně možnosti, že odejdeme do opozice
- Nakonec jsme řekli, že výstupem z dnešního jednání bude informace, že jsme předali návrh koaliční smlouvy k další debatě

Výsledek jednání: Piráti potvrdili svoji jednotnost i vůli jednat s “Memorandem” o vytvoření koalice. Dále byla potvrzena platnost naší povolební strategie. Stále trváme na 4 radních pro Piráty, Sedekeho neodmítáme kvůli nějakým jeho politickým kauzám, jen je pro nás prioritou Křiváček, na příštím zastupitelstvu je třeba ustanovit výbory, ale není třeba je personálně obsazovat, my prosazujeme složení výborů devítičlenné 4+5, koaliční smlouvu schvaluje členská základna i PKS, byly domluveny gesce pracovních skupin, které by dále měly jednat konkrétněji a odborněji v otázkách programových priorit rady, veřejná deklarace společného vyjednávání o koalici byla ze strany Pirátů prozatím zamítnuta.

Zápis připravil: Milan Minařík

Zápis ověřila a zkontrolovala: Zuzana Ujhelyiová

Žádné
Žádné