20. 10. 2014

Dnes schůzka s předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martinem Vopěnkou na základě mailu

Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka by se rád sešel s vedením Pirátské strany za účelem vyjasnění si skutečného postoje strany k nelegálnímu stahování. Případně by se rád pokusil hledat jakékoli možnosti spolupráce na odpovídající osvětě.

Zmatky ohledně času schůzky, fakt nechápu, proč jsem žila v tom, že je to v 10:00, kdy jsme se sešli s Ondrou Profantem a Václavem Fořtíkem, abychom zjistili, že nejsem dobrý organizátor schůzek. Tímto se oběma moc omlouvám za mrhání časem. Ondra už potom nemohl, ale my jsme se na místo vrátili ve správný čas tj. 13:30 a schůzka měla následující průběh:

bavíme se o dílech v elektronické podobě

Pan Vopěnka uvedl, že mu jde v prvé řadě o dialog, diskuzi. Nastínil problémy nakladatelů/ praktiky společnosti DILIA/ problémy se zahraničními díly... a předložil nápad na založení nadace pro začínající autory (kdy prý toto není u nás nijak ošetřeno)s tím, že bychom mohli být autoritou, která by se za to postavila. Je nešťastný ze situace na knižním trhu a celkovým konzumerismem.

za Piráty mluvil víceméně Václav - zdůraznil, že mezi pirátstvem se názor na sdílení,stahování a autorská práva liší od naprosté anarchie - duševní vlastnictví neexistuje - po samozřejmě názor autorů (sw,slova, obrazu) - je poptávka po novém obchodním modelu. k nadaci - uvedl pirátské snahy o zavedení ZP, což by problém řešilo a padl nápad na fond (který by se plnil z různých zdrojů - státních, fundraising, větší sponzoři), který by sledoval počet stažení díla a podle toho by přerozděloval peníze.

Určitě jsem zapomněla na mraky věcí, ale..

Nabídla jsem, že zápisem z této schůzky uvedu nové vlákno na fóru, kde by pan Vopěnka mohl doplnit, na co jsem zapomněla a začít diskuzi. A pan Vopěnka souhlasil. Tak já to udělám.

edit: pomlčka

Dominika Michailidu