28. 11. 2014

Ve čtvrtek se konala v DIODu v Jihlavě "beseda" o hazardu, na které byli z MF Závodský a Bláha, dva psychiatři z oblasti závislostí a několik aktivistů, představitelů města včetně primátora, radních, opozičních zastupitelů... a též několik podnikatelů z oboru hazardu.

Závodský přednesl základný rysy návrhu nového zákona, včetně těch šíleností, jako že každý, kdo si chce zahrát, bude muset mít speciální sledovací kartu a podobné zhovadilosti... to ale nebylo hlavním tématem. Tím bylo lokální řešení situace v Jihlavě. Zde byla v roce 2011 přijata vyhláška o nulové toleranci, mající vejít v účinnost 1.1.2015. A nově zvolení představitelé města jsou z ní nešťastní téměř stejně, jako provozovatelé...

Situaci dobře ilustruje dotaz jednoho protihazardního aktivisty: Co budete dělat s těmi oficiálně 14, neoficiálně 200 gamblery, když se zavřou herny? Odpovědí ze strany MF i města bylo pokrčení rameny, jen psychiatrička řekla narovinu, že tito lidé si najdou náhradní uspokojení, něco jako substituční drogu. Buď v černých hernách (v Brně vznikly po zákazu kvízomaty, se kterými si neví rady nikdo, ani Hollan) nebo na INTERNETU.

Zajímavý poznatek byl, že Bláha z MF působil celkem rozumně a i Závodský připustil sám od sebe, že nulová tolerance je kravina. Zároveň tam oba z MF dokola tvrdili, že nový zákon se připravuje za účasti všech stran, včetně podnikatelů s VLT. Tak jsem ho požádal, ať mi transparentně sdělí jména těch podnikatelů a data, kdy o čem se jednalo. Dal mi telefon na sekretářku, která mi to prý přesně řekne. Hodlám tam zavolat hned po svém návratu do ČR (odjíždím).

Nejzajímavější věci se děly po skončení, kdy část lidí zůstala na chodbě (tzv. "lobby") divadla a hovořilo se. Pohovořil jsem z onou psychiatričkou a byl to velmi plodný rozhovor, jehož podrobnější obsah dám do příslušného vlákna, neb jej můžeme využít pro tvorbu pirátského programu.

Na závěr jsme šli ještě na kávu s opozičním zastupitelem za ANO, jehož jméno si nepamatuji, pač už jsem se z Jihlavy poněkud odrodil a nových tváří tam bylo docela hodně.

Roman Kucera
publikováno: 28. 11. 2014 1:09 permalink