25. 10. 2017

Z popudu vyjednávacího týmu jsme se šešli s vyjednavacím týmem ODS ve složení P. Fiala, Z. Stanjura a A. Udženija. Za Piráty jsme dorazili já, Ivan a Dana Balcarová.

V první části jsme se poinformovali o ustavení našich poslaneckých klubů a jejich vedení. Srovnali jsme si naši Povolební strategii a Vyšehradskou deklaraci ODS a identifikovali společné průsečíky, hlavně v oblasti modernizace státu, digitalizace, podpory drobných podnikatelů atp. ODS podobně jako my deklaruje, že nehodlá vstoupit do vlády s ANO, ani jí podporovat (stažením poslanců ze sálu atp.). Shodujeme se v úmyslu chovat se jako konstruktivní opozice.

V druhé části jsme se bavili o složení budoucí sněmovny, jejím vedení, výborech atp. Občanští demokraté nám vysvětlili svůj požadavek na pozici předsedy sněmovny pro Petra Fialu. Vzhledem k jeho politologickým a zahraničně-politickým kompetencím ho považují za logického kandidáta pro tuto pozici a nemají v úmyslu nic nabízet protihodnotou. Náš požadavek na získání pozice jednoho z místopředsedů chápou jako logický vzhledem ke skutečnosti, že jsme 3. nejsilnější parlamentní stranou. Shodujeme se na nutnosti racionálního obsazování výborů kontrolující silové složky státu a zdrženlivosti vůči státním zásahům do svobody internetu. Další diskusi jsme odložili se cílem projednat věci na klubech.

V třetí části jsme diskutovali o navrhovaných změnách jednacího řádu sněmovny z dílny ANO. Občanští demokraté vidí řadu jejich požadavků problematicky a vysvětlovali nám konkrétní úskalí (nepřenositelnost pravidel z parlamentů se 700+ poslanci do parlamentu s 200 poslanci atp.).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z rozhodnutí vyjednávacího týmu jsem telefonicky kontaktoval Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09. Dohodli jsme se, že se zkontaktujeme vyjednávací tým TOP 09, až se ustaví jejich klub a rozhodne o složení týmu. Kontakty na ní a na Miroslava Kalouska jsem získal s pomocí Jana Řežábka a Jana Hodice, řadových členů TOP 09.

Mikulas Peksa
publikováno: 25. 10. 2017 14:03 permalink