15. 11. 2017

15. listopadu od 10:30 jsme (Bartoš, Peksa, Ferjenčík) z našeho popudu jednali s SPD (Okamura, R. Fiala) v kancelářích Pirátů v Poslanecké sněmovně..

Jednání se neslo převážně v duchu sdělování našich pozic. Předali jsme oběma pánům náš seznam programových priorit, sdělili jsme jim naše priority při obsazování funkcí předsedů výborů resp. sněmovních komisí a konkrétní personální návrhy na pozice místopředsedů a řadových členů. Na schůzce se také diskutovaly v hrubých rysech styčné body našich agend (exekuce, hmotná odpovědnost politiků, dotace na biopaliva….).

Předložili požadavek našeho klubu, aby hnutí ANO nezískalo žádnou z pozic předsedů výborů. Požadavek se nesetkal s pochopením. Pan Okamura deklaroval úmysl SPD respektovat poměrné zastoupení, které se ovšem na předsedy klubů nevztahuje.

Vzájemně jsme se ujistili, že ani jedna ze stran nemá v úmyslu jakýmkoli způsobem podpořit vládu ANO (byť nepřímo, včetně např. odchodu ze sálu). Vzájemně jsme se ujistili, že ani jedna ze stran nemá zájem na nadměrné mocenské hegemonii hnutí ANO.

Ověřili jsme si, že má SPD u jiných stran vyjednanou podporu pro předsedy dvou výborů Sněmovny, a to a) bezpečnostního, b) hospodářského.

Dozvěděli jsme se, že požadavky na nominace na předsedy kontrolních komisí nejsou mezi SPD a Piráty v překryvu.

Na schůzce se také diskutovalo o obsazení vedení Mandátového a imunitního výboru.

Z jednání nevyplývá žádná vzájemná podpora ve volbě místopředsedů (zaznělo dokonce explicitně). Implicitně platí pak toto platí jako celek.

voda, čaj
Mikulas Peksa