20. 11. 2017

Ahoj, pokusím se stručně shrnout něco, co moc stručně shrnout nejde, tak to prosím berte v potaz, na vyžádání můžu dodat detailnější info.

Dnes jsem se na formátu vedení města Brna setkal s podnikatelem Liborem Procházkou ve věci jednání o majetkovém vypořádání lokality Ponava.

Zasvěcení do problematiky: Město brno má dlouhodobě zájem vybudovat v území brněnské ponavy několik sportovišť (fotbalový stadion, víceúčelovou halu, aquapark, ... území Ponavy vymezeno zde. K lokalitě existuje územní studie a konkrétně pro stavbu fotbalového stadionu je zkompletována dokumentace pro územní rozhodnutí. Pozemkově je oblast až na hotel Boby scelena v majetku města Brna, bohužel na některých pozemcích jsou zbudované komunikace, které v majetku města nejsou, ale jsou v držení společností ovládaných právě Liborem Procházkou (komunikace včetně technických sítí a další nemovitosti. Tyto nemovitosti fakticky blokují město v rozvoji oblasti a současně (a to je ten větší problém), jelikož se jedná o veřejně přístupné komunikace, je už v současnosti ve prospěch pana Procházky rozsouzeno bezdůvodné obohacení na úkor města (rozsouzeno cca 5 milionů ročně, potenciálně k rozsouzení dalších cca 10 milionů ročně + nějaké finance zpětně - z dlouhodobého hlediska je hodnota jeho nemovitostí včetně výnosů odhadována na čtvrt miliardy). O nějaké formě vypořádání se mluví už minimálně 2. funkční období, od Procházky kontinuálně zaznívá, že je jeho záměrem zhodnocovat majetek a tedy že odmítá prodej za finanční prostředky a že si na zhodnocení svých nemovitostí rád počká. Minulé vedení města Procházkovi zaslalo seznam cca 60 nemovitostí s výzvou, aby si z nich vybral ty v odpovídající hodnotě, za které by vlastněné nemovitosti byl ochotný směnit. Na tahle jednání navázal majetkový odbor MMB pod současným vedením a výstupem byl seznam 9 velmi lukrativních bytových domů s nebytovým parterem v úplném centru města (podotýkám, že tato jednání byla bez mé účasti). Po zveřejnění této informace se jak od nájemníků, tak od vedení příslušné městské části, tak i od široké veřejnosti zvedla extrémní vlna nevole, což vedlo k současné situaci, kdy část koalice za směnou za domy stojí a část koalice ji z různých důvodů odmítá. Ještě doplním, že soudy o zbylá bezdůvodka jsou momentálně pozastaveny oběma stranami, ale od Procházky zaznívá, že pokud se nedomluvíme brzo, nechá si ta bezdůvodka rozsoudit a město mu časem zaplatí víc, než kolik chce ve formě směny nyní.

V úvodu jednání jsme si ještě jednou prověřili nabývací tituly pana Procházky ke všem nemovitostem, u kterých uvádí držení, což Procházka doložil ve všech případech (pro vlastní jistotu si se všemi teoretickými vlastníky uzavřel smlouvu o narovnání, aby bylo jeho vlastnictví ještě méně zpochybnitelné). Dále jsme se bavili o jeho postoji k celé situaci - stojí si za záměrem vybudování velkého developerského projektu, pro který ovšem nemá ani oporu v územním plánu, ani oporu ve vedení města. Dále jsme tedy řešili, zda je ochotný nemovitosti prodat/směnit, Procházka opět potvrdil, že o prodej nemá zájem a že pokud se má bavit o směně, chce něco, co pro něj bude dostatečně lukrativní (pokud městu své nemovitosti pustí, to (díky odblokování rozvoje) zhodnotí celou oblast Ponavy o cca 1,2 miliardy). Procházka zopakoval, že má zájem o oněch 9 domů, ale připustil, že je ochotný se bavit i o dalších nemovitostech (nebytových domech), současně přinesl seznam několika budov s čistě nebytovými prostorami, o kterých by byl ochotný se bavit. Z mého pohledu se o některých bavit můžeme, ale o některých rozhodně ne. Dále jsme probrali postoje jednotlivých klubů. Procházka rovněž sdělil, že nemá zájem ani o jiné pozemky s developerským potenciálem, jelikož pro něj dlouhodobá perspektiva není dostatečně zajímavá (už má nějaký věk). Rozešli jsme se s tím, že jako vedení města připravíme seznam nemovitostí, o kterých jsme ochotní se bavit a sejdeme se na dalším jednání příští týden.

Účastníci jednání: Tomáš Koláčný a Matěj Hollan (Žít Brno s podporou Pirátů), Petr Hladík (KDU-ČSL), Jaroslav Kacer a Josef Drbal (TOP 09), Richard Mrázek a Marek Janíček (ANO 2011), Martin Ander, (SZ) a Libor Procházka

neperlivá voda
Tomas Kolacny