24. 1. 2018

Dne 19. ledna mne kontaktoval p. Jan Vaculík s tím, že by rád zprostředkoval schůzku s ředitelem společnosti Kapsch. Ke schůzce došlo 23. 1. 2018, za Piráty byli přítomni: Polanský, Jiránek, Černohorský, za Kapsch pan Ing. Karel Černý a dále výše zmíněný pan Vaculík.

Předmětem schůzky bylo dle slov pana Černého objasnění nejasností a nepravd o kolem plánovaného vyhlášení výběrového řízení (VŘ) na nový mýtný systém (8.3.2018). Hlavním argumentem bylo, že nový rozšířený mýtný systém (o dalších 900km silnic) nepřinese do rozpočtu ani korunu navíc (to samotné zpoplatnění silnic první třídy vynese tak málo, že bude spíš prodělečný než výnosný), pouze zkomplikuje život přepravcům a bude stát 30 mld. korun, přičemž prodloužený provoz současného systému by stál mnohem méně. VŘ je údajně dále navrženo tak, aby implikovalo využití satelitního systému namísto současného mikrovlnného. Navíc se k iniciativě rozšíření mýtného dnes prý již nikdo vlastně nehlásí.

Slíbili jsme, že celou iniciativu kolem VŘ budeme bedlivě sledovat. Navíc jsme dostali nabídku přijít se podívat do velína odkud se systém mýtného řídí.

Ondrej Polansky
publikováno: 24. 1. 2018 17:30 permalink