6. 3. 2018

V pondělí 5.3.2018 jsem navštívil Proton Therapy Center (PTC) v areálu pražské Nemocnice Na Bulovce (pozvání ze strany PTC).

Motivací k mojí návštěvě byl také komentář k reportingu VZP za rok 2017 pro správní radu, oddůvodňující navýšení čerpání o 5% oproti plánu (resp 7% oproti předchozímu roku2016) u segmentu Specializované ambulantní péče:
Vyšší čerpání nákladů u segmentu specializovaná ambulantní péče je způsobeno navýšením nákladů u odbornosti gastroenterologie (ZULP – centrová léčiva), radiační onkologie (Protonové centrum Praha), kardiologie.

Byl jsem si samozřejmě vědom kontroverze, provázející historicky tohoto poskytovatele péče, ale považoval jsem za vhodné se jako člen správní rady VZP zajít podívat, za co nám to VZP utrácí nad plán. Zvláště když o tom něco taky píšou v novinách (https://www.novinky.cz/domaci/465101-br ... delat.html).

Předmětem návštěvy byla prohlídka prostor centra a rozhovor s primářem Dr.Kubešem o specifikách této modality. Na závěr mi byl prezentován i pohled jednatele provozovatele PTC p.Laštovky na historické události okolo smlouvy s VZP.

Pokytnuté výhody: prezentace naší reformy zdravotnictví zhuštěná do 3 minut

kafe, prohlídka, tištěná prezentace výzkumu prováděného v PTC, info o běžných cenách a zvýhodněných cenách pro VZP
Zdenek Hrib
publikováno: 6. 3. 2018 23:01 permalink