11. 4. 2018

Návštěva italské ambasády

Přítomni Mikuláš Peksa, David Wagner, italský velvyslanec Aldo Amati, tajemník italského velvyslanectví Federico Bernardi

3.4. jsme přišli na krátkou, spíše neformální schůzku s JE Aldo Amatim. Téma hovoru se zpočátku drželo u otázky českého sestavování vlády, kde jsme zopakovali naše postoje a podmínky pro vstup Pirátů do vlády. Následně se diskuze posunula k směřování a podobě EU, kde Mikuláš upozorňoval na její demokratické deficity - zde jsme k plné shodě s JE nedošli. Výrazně zajímavé bylo porovnávání životních úrovní a platů v Itálii a ČR: ty české se italským poměrně rychle přibližují v současné situaci.

Dalším tématem pak byl spor mezi liberalismem a otvíráním hranic proti konzervativnějším a uzavřenějším hnutím, kde nám JE poskytla nějaké vhledy do rychlého vývoje a změny postojů u Hnutí 5 hvězd (od antiEU k Macronovi). Zde jsme znovu vyjádřili kritiku k současnému vedení EU a novým tendencím k zákazům, ale shodli jsme se, že je tyto problémy výrazně lepší řešit v rámci EU.

David Wagner
publikováno: 11. 4. 2018 17:49 permalink