4. 5. 2018

3.5. jsem se sešla s M. Bílkovou, donedávna náměstkyní na MPSV (https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_B%C3%ADlkov%C3%A1), nyní vysokou úřednicí na MF.

Paní Bílková byla také 2013-2014 generální ředitelkou Úřadu práce a to bylo hlavní téma schůzky: geneze současného stavu (od 77 nezávislých okresních poboček, k dnešnímu centrálně řízenému systému), včetně toho, co je zjistitelné ze současných systémů za data (např. nelze zjistit přehled toho, jaké dávky berou ti lidé, kteří jsou v evidenci ÚP déle než půl roku, nebo co vše pobírá jedno různé rodné číslo z různých agend -- toto chci ještě ověřit, mohla jsem v hovoru špatně pochytit). Kvůli nepropojeným databázím (původně designovaným na těch 77 poboček, plus rozvoj se zastavil cca v r. 2009) lze velmi těžko predikovat např. chování lidí při zvažované změně dávek a příspěvků (viz aktuální debata o zvýšení rodičovské).

Další diskutovaná témata: 1) umožnit učinit podání prostřednictvím Czech pointu (na úrovni podání opatřeného elektronickým podpisem) - bylo by možné toto otestovat např. na přídavcích na dítě - podávají se kvartálně, má smysl i pro klienty se naučit vyplnit a ušetřit si čas spojený s fyzickou návštěvou pobočky. 2) Z ÚP se stala jakási "sociální účtárna" - agendy zaměstnanosti jsou upozaděné, je třeba co nejlepší spolupráce mezi obcemi (vč. jejich sociál. pracovníků) a ÚP. 3) Co se podpory rodin s dětmi týče: ti, kteří platí vyšší daně, mají možnost odpočtu velmi slušnou - pozor: neplatí pro nízkopříjmové pracující (protože vůbec nedosáhnou na placení daní kvůli slevě na poplatníka). V mezinárodním srovnání máme "standardní" i podporu pomocí dávek. Zaostáváme v nabídce služeb pro rodiny.

Přijaté a poskytnuté výhody: 0, slíbila jsem ozvat se k další diskuzi, velmi stojím o pohled pamětníka a mnohaletého státního úředníka a cením si času, který mi paní Bílková věnovala

Olga Richterova
publikováno: 4. 5. 2018 3:01 permalink