29. 6. 2018

Dne 27.6. byla schůzka v PSP, kde hlavní prezentaci měla pí Jana Skopová, představitelka Women for Women - nadace Ivany a Pavla Tykačových

Dále účast: M. Tominová

Piráti (poslanci a asistenti): L. Kolářík, L. Bartoň, O. Richterová, Z. Freitas, S. Pohanková, J. Němec, P. Kopřiva

Témata:

podporované bydlení a související služby

zajišťují sociální podporované bydlení a psychosociální pomoc, zejména pro samoživitele a samoživitelky (řeší z vlastních zdrojů), říkali, že mají 30 klientek v Praze, 5 klientek v Mostě. Podnajímají pro ně byty, zajišťují jim práci a soc. poradenství směřující ke změně návyků

obědy pro děti - http://www.obedyprodeti.cz/

před pěti lety - obědy pro děti, cíl: podpořit rodiny, které si nemohou dovolit je zaplatit, a rodiče jsou aktivní a spolupracují

partnerem je ZŠ, příspěvky jdou přímo škole, na konkrétní dítě

6900 dětí, ale příští rok čekají nárůst (odhad 7500)

náklady říkali: 28 mil Kč, odhad na příští rok 35 mil., 25 mil dotace z MŠMT na r. 2018

Z TZ: "100% státních peněz půjde přímo do školních jídelen. Ostatní náklady spojené s provozem „Obědů pro děti“ jsou hrazeny z rozpočtu organizace. Prostředky nasbírané na transparentním účtu putují do poslední koruny na školní stravování potřebným dětem.

Dotaci obdržíme už třetím rokem. Jak jistě víte, máme velký podíl na tom, že tato dotace na školní obědy od MŠMT vůbec vznikla; právě díky naší aktivitě a našemu projektu Obědy pro děti se ministerstvo začalo problematikou vážně zabývat, a hlavně nově od roku 2016 poskytlo konkrétní finanční podporu. Do té doby podporoval stát především rodiny v "oficiální" sociální nouzi. Tato dotace míří třetí rok adresně k dětem rodičů, kteří pracují, fungují, nebo se snaží svou situaci aktivně řešit, spolupracují se školou, ale pořád pro ně platba 500 korun měsíčně představuje velký výdaj, který ne vždy dokázali pokrýt. "

spolupráce s MPSV (vlastní program obědy do škol - https://www.mpsv.cz/cs/30316) - ten je ale složitější: lidé musí být v hmotné nouzi (dříve i déle než 3 měsíce), je třeba hlásit se předem (ne v okamžiku krizové situace) a lze obdržet jen v 8 krajích (dříve jen čtyřech)

Přijaté a poskytnuté výhody: 0

Olga Richterova