21. 7. 2018

Dne 20. 7. - sešla jsem se s prof. A. Pařízkem, porodníkem a VŠ pedagogem, a diskutovali jsme jeho nesouhlasný postoj k řadě pirátských bodů ze stanoviska k porodním asistentkám.

Přislíbil mi zaslání řady dat, z nichž vychází (rozporoval např. oficiálně publikované statistiky od ÚZIS, kupříkladu čísla o epiziotomii dle jeho slov nesedí, neb se v kolonce zaškrtává najednou nástřih i natržení - lacerace) a domluvili jsme se na pokračovací schůzce s jeho ženou Petrou Pařízkovou (zejména mě zajímá vzdělávání porodních asistentek ve fyziologických porodech, když kupříkladu v důsledku stavebních dispozic v mnoha porodnicích není vhodné vokalizovat - tj. hlasitě se při porodu projevovat - což je ale jinak součástí běžného porodu a např. pomáhá se zpracováním bolesti. Nebo další téma: kontinuální péče jedním zdravotníkem i po porodu je u nás narušována přemístěním ženy na oddělení šestinedělí, porodní asistentka tam teoreticky může docházet, rozhodně ale není zajištěna systematická péče jednou osobou).

Zásadní neshoda je nad doporučeními WHO - dle něj jsou platná pouze pro rozvojové země, v jejich úvodu se ale píše "The recommendations

presented in this guideline are neither country nor region specific and acknowledge the variations that exist globally as to the level of available health services within and between countries" - viz Intrapartum Care for a positive Childbirth experience, WHO 2018, http://apps.who.int/iris/bitstream/hand ... sequence=1)

A třeba tlak na fundus/Kristellerova exprese je podle WHO non lege artis - přičemž v ČR se stále používá.

Jsem zvědavá na pokračování započaté diskuze.

daroval mi svou knihu (Těhotenství, Porod, Dítě, 5. vydání), oběd jsme si (sešli jsme se v restauraci Kravín) platil každý sám. Setkání trvalo 2 hodiny a nebyl přítomen nikdo další.
Olga Richterova
publikováno: 21. 7. 2018 4:38 permalink