Na základě mého pozvání proběhla v 10:00 schůzka předsedů opozičních stran u mě v kanceláři na Pirátském klubu.

Tomio Okamura se omluvil v SMS, že nemá co koordinovat, že SPD bude hlasovat pro nedůvěru vládě. Celé to ovšem veletočem postavil tak, že kvůli ČSSD, ačkoliv v původním formátu byla nedůvěra adresována zejména osobě premiéra.

Schůzky se navíc účastnil předseda klubu TOP09 pan Kalousek.

Ze společné schůzky vzešlo toto prohlášení, které jsme prezentovali na společné tiskové kofnerenci v 11:00

"Společné prohlášení předsedů stran ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN

1) Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyzývají předsedu vlády České republiky Andreje Babiše, aby věrohodně vysvětlil okolnosti cesty svého syna na Ruskou federací okupované území Ukrajiny. Předsedové stran nepovažují s ohledem na možná bezpečnostní rizika dosavadní vysvětlení za dostatečná.
2) Apelují dále na prezidenta republiky Miloše Zemana, aby, v případě, že bude vyslovena vládě Andreje Babiše nedůvěra, neprodleně jednal a postupoval v souladu s ústavním pořádkem České republiky a jmenoval předsedu vlády jinou osobu než Andreje Babiše, který ve vzniklé situaci nebude disponovat důvěrou Poslanecké sněmovny.
3)Vyzývají ČSSD a především jejího předsedu Jana Hamáčka, aby přehodnotil podporu vládě, v jejímž čele stojí trestně stíhaný premiér, stojící ve střetu zájmů, který je v podezření z maření vyšetřování, a jenž uvedl současnou vládu do problémů prostřednictvím své osobní kauzy, do které navíc zavlekl dosud nevysvětleným způsobem členy své rodiny."
(20. listopadu 2018)

naši účastníci: