Jakub mě požádal o zveřejnění zápisu z jeho schůzky. Nemá přístup na fórum...

11. 12. 2019, schůzka s Ing. Radkem Malinou, MALINA – Safety s.r.o.
Pan Malina mě požádal o schůzku, navazující na naše dřívější opakovaná jednání i veřejnou diskuzi o demolici schlaraffistického zámečku Neysseburg. Hlavními body schůzky bylo shrnutí pohledů na poslední fázi příběhu objektu, který byl završen nedávnou demolicí a představení rozpracovaného návrhu rozvoje areálu.
Stručné shrnutí dřívějších jednání
Poprvé jsme se s panem Malinou střetli nad tématem schlaraffistického zámečku Neysseburg dne 27. 1. 2014, v rámci přednášky a diskuze, kterou uspořádal náš spolek PLAC, na podporu záchrany objektu.
Další osobní jednání s panem Malinou jsem vedl v roli náměstka primátora pro rozvoj města od listopadu 2018 do března 2019. V rámci těchto jednání jsme bohužel nenašli konsenzuální řešení, které by mělo podporu jak vedení města, tak vlastníků objektu.
Paralelně s těmito jednáními probíhalo obnovené řízení k povolení demolice objektu a město využilo svého práva na odvolání. Tehdejší primátor Milan Kroupa navštívil tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka s opětovnou žádostí zapsání objektu na seznam nemovitých kulturních památek. Tyto úřední kroky samosprávy utnuly přímý dialog s vlastníkem.
Shrnutí pohledů na to, co se stalo a vyhodnocení současné situace
S panem Malinou jsme se shodli, že se na hodnocení příběhu objektu a jeho demolice neshodneme. Demolici objektu považuji z kulturně-historického pohledu za nevratnou ztrátu. Přesto jsem za sebe deklaroval konstruktivní přístup při řešení budoucí zástavby uvolněného prostoru a navazujících ploch areálu firmy MALINA – Safety s.r.o. Jedná se o důležité rozvojové území v centru města a je nejen v zájmu vlastníků, ale i města, aby stavební investice směřované do tohoto území posilovaly jeho urbanistický potenciál a architektonickou kvalitu.
Představení rozpracovaného návrhu rozvoje a další postup
Pan Malina mi představil rozpracovaný návrh zástavby celého areálu. V rámci možností stávajících budov, doplňují navrhované objekty tvar bloku. V základním hmotovém principu je návrh blízký úvahám, které jsme s panem Malinou diskutovali již v rámci řešení s možností zachování zámečku. Doporučil jsem panu Malinovi, aby návrh představil městskému architektovi, který by formuloval komentáře a doporučení za samosprávu. Tato doporučení by se měla týkat vztahu objektu k veřejnému prostoru, pozice uliční čáry, vstupů a vjezdů, hmotového i kompozičního řešení apod. Pan Malina mě ujistil, že setkání městského architekta s projektantem předpokládá po dokončení první fáze studie stavby. Dále mě informoval, že tento celý záměr již prezentoval také současnému primátorovi, panu Jiřímu Čeřovskému. V návaznosti na doporučení týkající se uliční čáry a dohodu o podobě a správě přilehlých ploch, bude řešen případný prodej některých částí navazujících městských pozemků. Shodli jsme se, že dohoda o těchto majetkoprávních operacích bude kromě standardních procesních kroků vázaná právě na shodu o podobě objektu a jeho okolí.

Jakub Chuchlík

hovězí vývar, rizoto, káva