3. 12. 2014

Setkání nad problematikou Babišovo Elektronické evidence tržeb (dále jen EET resp. BEET)

Účastníci zájezdu:

Za Piráty:

Václav Fořtík (řešitel hlavolamů, odborný poradce ČT – Pořad Nejchytřejší největší Čech)

Ivan Bartoš (RV, MO, KS Praha)

Za? :

Jan Vaculík - poradce poslance za ČSSD Václava Votavy (šéf rozpočtového výboru PS.)

Mgr. Jan Lamser – prezident Šachového svazu ČR  do června 2014 v představenstvu ČSOB (internet banking ČSOB, Poštovní spořitelna, šéf Era), fyzyik, theolog…masons?

Pepe Rafaj – CEO v Redeggs

Dne 1. 12. 2014 jsme se na základě iniciativy Jana Vaculíka (poradce Votavy z ČCSD šéfa rozpočtového výboru PS) sešli na Pankráci v kavárně v Arkádách nad tématem zavedení online registračních pokladen nově teď nazývané elektronické evidenci tržeb. Probírali jsme přístup MF k této otázce a roli A. Babiše. Schůzka byla iniciována patrně díky naší reakci na plán Babiše zadat zakázku bez výběrového řízení a schůzky s AB, která proběhla minulý týden.

Společně jsme se shodli, že ačkoliv to má být prakticky největší zakázka, kterou Babišovo ministerstvo bude kdy zadávat, je celá věc postavena na vodě.

S Václavem jsme komunikovali přibližně toto:

• Plošné zavedení je nesmysl a výběr to nezefektivní. BigBrother na nás za naše peníze.

• Elektronizaci se nebráníme, naopak ji vítáme, ale ne touto cestou.

• Stát nemá na to systém dobře vyvinout natož spravovat.

• Dokážeme si představit (a pro někoho by to mohlo být politické plus), zavést toto pouze pro obchody souvisejíc se zbožím, které podléhá spotřební dani. Lidi ocení, že někdo, kdo se „pakuje“ bude více kontrolován a malé živnostníky to neraní.

• Pokud dojde k realizaci, je nutné takto citlivá data oddělit od politické moci, protože zneužití se nabízí i v rámci pouštění těchto informací jako inside info spřáteleným firmám.

• Výběrové řízení musí proběhnout. Čísla jsou bez analýzy vymyšlená.

• Pokud ministerstvo uvažuje řešení od A do Z, bude to znamenat terminály pro každého jednoho obchodníka-živnostníka, který navíc musí umět zaúčtovat platbu v hotovosti (takže to neohlídá ani nejvíc nejlepší systém). Pak lze nákladovou částku pochopit. Jinak je o řád výše, než by toto mělo stát.

J. Vaculík řeší věc politicky. Podpora různých skupin existuje, ale i hlasy proti. Chtěl by na poli PS uspořádat seminář na toto téma, ale otázku zda vůbec toto zavádět ani moc neřešil. Spíše pro koho by to mělo platit. Empirická zkušenost z ciziny. Každej na ty evidence peče. Užití 1 z 10 plateb. Jinak se dokážou obrátit na různé podnikatelské unie a asociace a zvědět, jaký je jejich názor. Prý to "jakoby":- chtějí, ale ne zas tak moc. Hovořili o cca 10ti procentech respondentů v případě plošného survey, který by uspořádali, což nám přijde jako málo i tak.

Obecná shoda panovala nad tím, že by se měla uvolnit část zadání, kde tedy nejsou kritické informace (infrastruktura, integrační rozhraní), jinak je to netransparentní.

Za nás je samozřejmě preferování jakéhokoliv dodavatele nepřípustné. Dokážeme si představit, že ministerstvo vysoutěží nějaké řešení. Ideálně opensource a free pro koncové obchodníky, aby nemuseli pořizovat terminál apod.

Druhým krokem by byla standardizace (protokol), která by byla schválená a pokud by se libovolný subjekt dostal do shody s tímto standardem, dostal by certifikaci a na službu si připojil libovolnou aplikaci, která by umožňovala platby provádět (desktop, SMS, smartphone s aplikací). Dodržoval by standardy šifrování, minimální potřebné údaje o subjektu i konzumentu apod. tak by konečná aplikace mohla být předmětem zdravé konkurence komerčních firem, které by mohly nabídnout i přidanou hodnotu pro uživatele (nakupující). Např. evidenci toho, za co vlastně tu útratu člověk rozfrcá apod.

Redeggs ukazovalo svoji mobilní aplikaci na platby. Dle předchozí teze jsme samozřejmě poukázali na to, že by tato byla jedna z možností koncové aplikace pro platbu třeba u řemeslníka, ale musela by splnit podmínky standardu zapojení do procesu plateb. Demíčko nebylo špatné a dokážeme si představit využití v elektronizace plateb jeho využití i jinde než v BEEP, třeba v bezhotovostním městě. Takových je dle mého názoru ovšem celá řada. Mobito apod…Pozvali jsme tedy osazenstvo na PirateCon…třeba vymyslíme nějaké užití v budoucnu, které lze pilotovat třeba v nějakém Pirátském městě. Vše samozřejmě za předpokladu dodržení všech zásad Pirátů.

Vašek nepokrytě od poloviny debaty hovořil o lobbingu, ale proti němu jsem doufám imunní

V.Fořtík doplní, pokud jsem něco zapomněl.

když jsem si tam zapomněl baťoh se cvičením, ozvali se mi
pozvali jsme je všechny na PirateCon
Ivan Bartoš
publikováno: 3. 12. 2014 12:54 permalink