Dne 23. 9. jsme se sešli s náměstkem Ing. Jan Koudelkou ze sekce informačních a komunikačních technologií na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a ten přizval i koordinátora projektu digitalizace stavebního řízení a územního plánování Petra Stieglera. Předmětem schůzky byla digitalizace stavebního řízení. Ujasnili jsme si rámec (například rozdělení působnosti mezi panem náměstkem a paní náměstkyní Pavlovou) a probrali jsme témata:

- Strojově čitelné podklad: Preferování opravdu digitálních podkladů jako jsou XML, specializované formáty apod před naskenovanými PDF.
- Duševní vlastnictví nesmí bránit veřejnému zájmu. Tedy nesmí být například utajena vizualizace projektu.
- Statistická data: ze stavebních řízení musí být dostupná samosprávám apod. Je třeba s tím od základu počítat
- Národní geoportal: řešili jsme otázku nutnosti standardizace uložení územních plánů se současným zachováním současné variability. Tedy jejich bezešvost a zároveň technickou kompatibilitu.
- Technické mapy: Řešili jsme otázku materiální publicity technických map. Cílem je, aby technická infrastruktura byla v závazné podobě v DTM, Takže nebude nutné si vždy vyžadovat stanovisko všech vlastníků infrastruktury. Problém je v tom, že bude třeba motivovat vlastníky, aby mapu naplňovali, ve stávajícím stavu mají poměrně štědrý odklad.

naši účastníci:
Ondrej Profant, Bara Soukupová, Martin Archalous