22. 2. 2017

22.2.2014 jsem se sešel s Alenou Jančíkovou, prezidentkou České asociace paraplegiků (vozíčkáři), která je i v týmu poradců prezidentského kandidáta Horáčka. Námět na schůzku vzešel od Ivana Bartoše.

Předmětem setkání bylo získat vhled do specifického segmentu zdravotní i sociální péče o pohybově postižené, ale reálně jsme řešili jen tu zdravotní péči. Závěr je ten, že jejich náměty jsou v pirátském programu pro zdravotnictví rámcově adresovány a doplnit je potřeba jen oblast "zdravotnických prostředků" (pomůcek). Konkrétní řešení ve vztahu k vozíčkářům budou zmíněny v navazujících detailnějších dokumentech, protože program má omezený rozsah.

Dále jsme zjistili, že Piráti mohou být paraplegikům prospěšní již nyní. Ve PSP byla právě dnes schválena ve třetím čtení novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, která počítá s vylepšením přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami. Nyní se přerozděluje podle věku a pohlaví (pojišťovna dostane víc na sterého muže než na mladou ženu) a mělo by se navíc přerozdělovat dle chronických nemocí (pojišťovna dostane víc na diabetika než na nediabetika). Tato novela zajistí, že nyní ztrátoví chroničtí pacienti přestanu být pro pojišťovnu čistou zátěží (dosud otravný hmyz se tak změní ve chtěného klienta), což je chtěný stav. Jde o systém tzv. Pharmacy cost groups (PCG). Problém je v tom, že novela předpokládá, že se ta chronická nemoc u pacienta určí pro účely přerozdělení v informačním systému pojišťovny pouze dle léků konzumovaných pacientem. Chronický stav vozíčkářů ale není definován konzumací konkrétní lékové skupiny, ale potřebou specifických zdravotnických prostředků (věci co nejsou léky - eg. vozíky, cévky, pleny, ...). Cestou senátního PN přes "pirátské" senátory tedy zkusíme doplnit do zákona možnost definovat chronický stav nejen užívanými léky, ale i zdravotnickými prostředky. Půjde jen o možnost, kterou by pak ještě musela využít exekutiva při definici těch skupin chronických nemocí ve vyhlášce, takže i při kladném výsledku nebude dobojováno, ale mít to v zákoně je to podmínka "sine qua non".

sklenice vody a využití (bezbariérové) toalety
nabídka využití senátního PN k tisku 715 s výhledem zvýhodnění pojišťoven s paraplegiky přes "pirátské" senátory
Zdenek Hrib
publikováno: 22. 2. 2017 23:58 permalink